ماهواره چینی با ارسال پیغامهای هکنشدنی به زمین، پیشگام خلق شبکه ارتباطات کوانتومی ضدهک در دنیا شد.
به گزارش تکتایمز، نخستین ماهواره کوانتومی دنیا موسوم به آزمایشات کوانتومی در مقیاس فضا (QUESS) پیغامهای سری را از فضا به زمین از فاصلهای بیسابقه ارسال کرد.
این ماهواره به افتخار دانشمند و فیلسوف قرن پنجم قبل از میلاد مسیح، میسیوس (Micius) لقب گرفته است؛ سامانه کوانتومی چین در تاریخ ۱۶ اوت سال گذشته میلادی وارد مدار زمین و ارتفاع ۵۰۰ کیلومتری کره خاکی شد.
این ماهواره کلیدهای کوانتومی را به ایستگاههای زمینی مستقر در چین ارسال کرده در حالی که فاصله ارتباطاتی بین ماهواره و ایستگاههای زمینی به هزار و ۲۰۰ کیلومتر هم رسید. این ارتباط زمین به فضا برای مخابره کوانتومی داده منجر به استقرار شبکههای کوانتومی در سطح جهانی خواهد شد.
در رمزگزاری معمولی از ریاضیات سنتی استفاده میشود و ظهور محاسبات کوانتومی این عرصه را به چالش کشیده چون از رایانههای سریعتر و بسیار قدرتمندتر برای شکستن سطوح رمزگزاری حال حاضر استفاده میکند.
توزیع کلید کوانتومی (QKD) فناوری است که در سالهای اخیر ارائه شده و از فوتونها برای انتقال داده استفاده میکند؛ این امر به کاربران دور از هم، امکان ایجاد یک رشته مشترک و تصادفی متشکل از بیتهای سری موسوم به کلید سری را فراهم میکند.
فناوری کلیدی کوانتومی از ایمنی بسیار بالایی برخوردار است زیرا یک فوتون نه میتواند جدا شود و نه تکثیر، از این رو امکان ندارد اطلاعات منتقل شده از طریق آن را بتوان شنود یا رهگیری کرد. علاوه بر آن، فناوری مذکور این قابلیت را دارد که دو کاربر در حال ارتباط را از تلاش یک شخص ثالث برای استراقسمع آگاه کند. این دستاورد برای امنیت سایبری مهم است و شرکتها میتوانند با استفاده از آن ایمنتر شوند.
جزئیات مقاله منتشر شده در این زمینه در مجله Nature قابل مشاهده است.
منبع: ایسنا