اینترنتِ اشیاء مفهومی جدید در دنیای فناوری و ارتباطات به حساب میآید و به طور خلاصه فناوری مدرنی است که در آن برای هر موجودی (انسان، حیوان یا اشیاء) قابلیت ارسال داده از طریق شبکههای ارتباطی اعم از اینترنت یا اینترانت، فراهم میگردد.
به گزارش فاوانیوز به نقل از تسنیم، اینترنت اشیا (IOT) به طور کلی اشاره دارد به بسیاری از اشیا و وسایل محیط پیرامونمان که به شبکه اینترنت متصل شده و بتوان توسط اپلیکیشنهای موجود در تلفنهای هوشمند و تبلت کنترل و مدیریت شوند.
کشورهای پیشرو در زمینه اینترنت اشیا طبق تحقیقات صورت گرفته به شرح زیر است:
برزیل
برزیل بزرگترین بازار را از لحاظ تعداد ارتباطات M2M در آمریکای لاتین داراست. این کشور در سال ۲۰۱۴ با بهره بردن از ۹٫۹ میلیون اتصال ۶۶ درصد از ارتباطات M2M آمریکای لاتین را به خود اختصاص داده است.
ارتباطات M2M در برزیل دارای شاخص ۳٫۵ درصدی است که این نرخ کمی بالاتر از نرخ متوسط جهانی ۳٫۳ درصدی است اما این مقدار همچنان پایینتر از شاخص کشورهایی نظیر چین (۵٫۱ درصد)، آفریقای جنوبی (۵٫۵ درصد) و ایالات متحده (۱۱٫۳ درصد) است.
این ارقام در واقع مشخص کننده پتانسیل رشد هر یک از این کشورها در زمینه فناوری M2M است.
در چهار سال اخیر میزان این ارتباطات با رشد ۴۸ درصدی مواجه شده که این رشد حاصل استفاده از سیستم خدمات خودرو مانند SVR (بازیابی خودروهای به سرقت رفته)، پایانههای متصل به مراکز فروش از طریق GPRS و تغییر استاندارد کارتهای پرداخت تسهیلات با توجه به استاندارد مدیریت ارز کسب شده است.
کاربرد عمده تکنولوژی M2M در این کشور در بخش نظارت بر مصرف انرژی، کنترل خودکار و پایش وضعیت از راه دور و به دست آوردن اطلاعات موجودی انبارها است.
چین
این کشور در سال ۲۰۱۰ به منظور حمایت از صنعت ۸۰۷ میلیون دلار در زمینه اینترنت اشیا سرمایهگذاری کرد. همچنین دولت چین در همین سال با صرف هزینه ۱۱۷٫۲ میلیون دلار، یک مرکز ملی در زمینه تحقیق و توسعه اینترنت اشیا ایجاد کرد.
از آن زمان تاکنون، دولت این کشور چندین طرح ابتکاری اینترنت اشیا راهاندازی کرده است. در سال ۲۰۱۱ وزارت صنعت و فناوری اطلاعات چین یک طرح پنج ساله برای توسعه اینترنت اشیا ارائه کرد که در آن راهکارهای دولت برای حمایت از فناوری مانند تنظیم استانداردها و شرح برنامههای کاربردی دنیای واقعی بیان شده است.
این طرح با نام حمایت ویژه از تحقیق و توسعه اینترنت اشیا با هزینه ۷۷۴ میلیون دلار و در بازه زمانی ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵ راهاندازی شد.
در سال ۲۰۱۳ شورای دولتی چین از برنامههای آزمایشی شهر هوشمند با تمرکز ویژه بر آب و برق و حملونقل هوشمند حمایت کرد.
همچنین در سال ۲۰۱۳ شورای بین سازمانی این کشور برای هدایت سیاستهای ملی در زمینه اینترنت اشیا و حمایت از فناوری شامل رشد صنعت، آموزش نیروی کار و اهداف تحقیق و توسعه تأسیس شد.
کارگزاران چینی در حال توسعه خدمات پیچیدهتر M2M و به دنبال ارائه راهحلهایی فراتر از اتصال اولیه بین دو ماشین هستند. هدف آنها امکان برقراری ارتباطات انتها به انتها به واسطه یکپارچهسازی سامانهها، استفاده از ماژولهای ارزان قیمت و مطابقت با خط مشیهای تعیین شده است.
همچنین این کشور در پی توسعه سریع استانداردهای اینترنت اشیا، ترویج استفاده از اینترنت ورژن۶ و تمرکز بر مرتفع ساختن مسائل امنیتی و حریم خصوصی است. بسیاری از دولتهای محلی این کشور قصد دارند با استفاده از برنامههای کاربردی شهر هوشمند به چالشهای کلیدی دولت مانند تراکم و آلودگی پاسخ دهند.
هند
هند یکی از بزرگترین بازارهای در حال رشد M2M در جنوب آسیا و در منطقه اقیانوسیه است که حدود ۸۰ درصد ارتباطات دستگاه M2M جنوب آسیا را به خود اختصاص داده است. این کشور همچنین ارائه دهنده بسیاری از خدمات اینترنت اشیا است.
در دهلی نو، تمامی چراغهای خیابانها از راه دور به صورت خودکار در هنگام غروب روشن و در سپیده دم خاموش میشوند.
همچنین در این شهر سامانه پرداخت عوارض الکترونیکی راهاندازی شده که کاربران را از ماندن در صف طولانی ترافیک نجات میدهد.
پزشکان در برخی بیمارستانهای پیشرو این کشور با استفاده از یک سامانه بهداشت و درمان مبتنی بر ارتباطات M2M بر ضربان قلب و علائم حیاتی بیمارانی که به تازگی عمل کرده و از بیمارستان مرخص شدهاند، نظارت میکنند.
یکی از مهمترین فناوریهای ارائه شده در این کشور سرویس هشدار سونامی است که در اوایل سال ۲۰۱۵ به بازار عرضه شد.
مخابرات ملی هند در سال ۲۰۱۵ چارچوب سیاستی برای حمایت از اینترنت اشیا بنا کرد که بخش عظیمی از کاربردهای بخش عمومی و خصوصی، جزییات انجام کار و تلاشها و برنامهریزیهای دولت برای تسهیل رشد را در بر میگیرد.
این سیاستها شامل برنامههای آزمایشی شبکههای هوشمند و کار با موسسات آموزشی به منظور تربیت نیروی کار نیز میشود.
در این طرح به تشریح برنامه بلند پروازانه دولت این کشور برای توسعه ۱۰۰ شهر هوشمند در طول پنج سال و با سرمایهگذاری مبلغ ۷٫۴ میلیارد دلار پرداخته شده است.
آلمان
اینترنت اشیا تمرکز اصلی طرح صنعتی دولت آلمان به منظور مدرنیزه کردن تولید بوده است.
دولت آلمان ۲۲۱ میلیون دلار برای حمایت از صنعت، دانشگاه و تحقیق و توسعه در جهت پیشبرد کارخانههای هوشمند سرمایهگذاری کرده است.
این سرمایهگذاری بر فناوری M2M اعم از حسگرهای تعبیه شده در سامانهها تا سیستم عاملهای هوش مصنوعی برای راهاندازی ماشین آلات متصل به اینترنت را شامل میشود.
سنگاپور
این کشور در سال ۲۰۰۵ از طرح ۱۰ ساله خود برای حمایت از رشد صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات پردهبرداری کرد. این طرح بر حمایت از توسعه بکارگیری شبکههای حسگر و توسعه زیرساختهای ارتباطی لازم برای پشتیبانی از اتصالات فراگیر، متمرکز است.
در سال ۲۰۱۴ سنگاپور طرح ملی برای ایمنسازی منافع اجتماعی و اقتصادی از طریق پذیزش و استفاده بیشتر از فناوریهای نوین به ویژه اینترنت اشیا راهاندازی کرد.
سنگاپور ۶٫۱ میلیارد دلار برای طرح ملی هوشمند، شامل حمایت از طرحهای نوین استفاده از اینترنت اشیا و استقرار کاربرد شهر هوشمند در مقیاس بزرگ، سرمایهگذاری کرده است.
همچنین یک گروه از سازمانهای دولتی در سال ۲۰۱۵ کار بر روی تعریف استانداردهای اینترنت اشیا مانند استانداردهای شبکههای حسگر و استانداردهای کاربردمحور برای حمایت از اتصالات M2M و توسعه بخش خصوصی این فناوری را آغاز کردند.
کره جنوبی
کره جنوبی کشوری است معروف به استفاده از تکنولوژی روز؛ بنابراین بکارگیری اینترنت اشیا در این کشور حائز اهمیت است.
این کشور در سال ۲۰۱۵ مبلغ ۹۳۴ میلیون دلار در بخش اینترنت اشیا، کارتهای هوشمند، روباتیک، حسگرهای پوشیدنی و شبکه ۵G سرمایهگذاری کرده است. کره جنوبی یک سرمایهگذاری بلند مدت ۵ میلیارد دلاری تا سال ۲۰۲۰ برای حمایت از صنایع در زمینه اینترنت اشیا اعم از حسگرهای پوشیدنی تا اتومبیل هوشمند انجام داده است.
در سال ۲۰۱۴ وزارت علوم و فناوری اطلاعات و ارتباطات کره جنوبی یک نقشه راه اینترنت اشیا برای هدایت اقدامات دولت در زمینه توسعه استانداردهای امنیت سایبری منتشر کرد.
همچنین کره جنوبی با سرمایهگذاری دولت، ناحیه تجاری بینالمللی سانگدو را با هدف ایجاد اولین شهر هوشمند جهان ساخته است.
آمریکا
کاخ سفید در سال ۲۰۱۵ طرح راهاندازی شهر هوشمند را با ۱۶۰ میلیارد دلار سرمایه در بخش تحقیق و توسعه در دستور کار خود قرار داد.
این طرح به توسعه کاربردهای شهر هوشمند، وسایل نقلیه متصل به اینترنت و ایجاد بستری برای تحقیقات در زمینه اینترنت اشیا منجر خواهد شد.
در اکتبر ۲۰۱۵ کاخ سفید استراتژی خود را برای نوآوری امریکایی منتشر کرد که در آن ارزش برنامههای کاربردی اینترنت اشیا را اعم از نظارت بر محیط زیست تا مدیریت زنجیره تأمین برجسته کرده بود.
در دسامبر سال ۲۰۱۵ وزارت حملونقل، چالش شهر هوشمند را مطرح کرد که طبق این چالش ۴۰ میلون دلار به شهری که تا مارس ۲۰۱۶ فناوری اینترنت اشیا را به منظور کاهش تراکم، بهبود ایمنی حملونقل، حفاظت از محیط زیست و حمایت از رشد اقتصادی بکار گرفته باشد، اهدا میکند.
جدول مقدار سرمایهگذاریهای اخیر کشورها در زمینه اینترنت اشیا به شرح جدول زیر است:
منبع: فاوانیوز