کشور ایران بیستمین کشور استفادهکننده از فناوری پیشرفته اینترنت اشیا است؛ دستبند الکترونیکی زندانیان، پرونده الکترونیک سلامت، سامانه هوشمند حملونقل و ترافیک و رفع بحران آلودگی هوا، پروژههای مطرح در حوزه اینترنت اشیا در ایران هستند.
به گزارش شبکه خبری ICTPRESS، در سالهای اخیر، پیشرفت فناوریهای شبکه و ارتباطات بیسیم، بهبود توان محاسباتی وکوچکسازی ادوات الکترونیکی، منجر به از راه رسیدن موج بعدی نوآوریهای وابسته به اینترنت با عنوان اینترنت اشیا شده است.
اینترنت اشیا در زندگی روزمره، به مجموعهای از اشیای متصل، از لوازم خانگی و اتومبیلها گرفته تا دستگاههای پزشکی اشاره دارد که میتوانند دادههایشان را با یکدیگر به اشتراک بگذارند .این دادهها با حداقل مداخله انسان، مورد پردازش و تحلیل قرار میگیرند تا در نهایت خدمات ارزشافزوده را برای کاربران نهایی ارائه کنند.
در ایران در بهمن ۱۳۹۴، نخستین سکوی آموزشی و پژوهشی اینترنت اشیا در دانشگاه علم و صنعت به مناسبت دهه فجر راهاندازی شد. این دانشگاه با راه اندازی این فناوری، نام خدود را به عنوان پنجمین دانشگاه دنیا که اینترنت اشیا را تدریس و پژوهش میکند، ثبت کرد.
در حال حاضر ایران بیستمین کشوری است که از این فناوری پیشرفته و مدرن استفاده کرده و با استفاده از این فناوری تمام اشیا از طریق شبکههای اینترانت و اینترنت به هم متصل شده و قابلیت فرمانپذیری اشیا از طریق شبکههای مخابراتی فراهم شده است. این فناوری پس از بومی سازی، اکنون به محصولی ایرانی تبدیل شده است.
اینترنت اشیا در کشورهای پیشرفته دارای استاندارد جهانی است و سعی شده در ایران نیز این استانداردها رعایت شود. همچنین این سکو با شبکه مخابرات کشور کاملاً مطابقت دارد.
*سامانه اطلاعات سلامت
سامانه اطلاعات سلامت؛ HIS یا سامانه اطلاعات بیمارستانی (Health Information System)، سامانهای یکپارچه به منظور تولید اطلاعات لازم برای مدیریت تمامی فعالیتهای مربوط به سلامت، از قبیل برنامهریزی، نظارت، هماهنگی و تصمیمگیری است.
*سامانه پرونده الکترونیک سلامت
سامانه پرونده الکترونیک سلامت (طرح سپاس)؛ طبق تعریف، این پرونده «تمامی اطلاعات مرتبط با سلامت شهروندان، از پیش از تولد (شامل اطلاعات دوران جنینی و ماقبل آن مانند اطلاعات مربوط به لقاح آزمایشگاهی و سابقه مصرف داروهای باروری و ضدباروری در والدین) تا پس از مرگ (مانند اطلاعات به دست آمده از اتوپسی، پیوند اعضا، محل دفن و…) که به صورت مداوم و با گذشت زمان به شکل الکترونیکی ذخیره میشود و در صورت نیاز، بدون محدودیت مکانی یا زمانی، تمام یا بخشی از آن در دسترس افراد مجاز قرار خواهد گرفت.»
*شبکه ملی سلامت
شبکه ملی سلامت (شمس): این شبکه یکی از زیرمجموعههای اصلی شبکه ملی اطلاعات است که وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی وظیفه اجرای آن را برعهده دارد. این شبکه زیرساخت اصلی ارتباطی بین همه مراکز بهداشتی، تشخیصی و درمانی کشور است که مستقل از اینترنت و بر بستر مستقل ارتباطی کشور با امنیت و سرعت بسیار بالا ایجاد شده است
*سامانههای هوشمند حمل و نقل و ترافیک
سامانههای هوشمند حمل و نقل و ترافیک؛ اساسیترین زیرساختهای لازم برای توسعه صنایع و افزایش سطح رفاه اجتماعی هر کشور، وجود حمل و نقل روان و ایمن در آن کشور است. امروزه مشکلات ناشی از حمل و نقل، نظیر تراکم، تصادف، آلودگیهای زیستمحیطی باعث شده تا تأمین حمل و نقل ایمن و کارآ یکی از مهمترین مسائل پیش روی اغلب کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه باشد.
*حفاظت از محیط زیست و رفع بحران آلودگی هوا
حفاظت از محیط زیست و رفع بحران آلودگی هوا؛ در سالهای گذشته، میزان آلودگی هوای تهران به ویژه در پاییز و زمستان همواره خبرساز بوده است، به طوری که در سال ۱۳۹۴ آمار مرگ و میر ناشی از آلودگی در شهر تهران به قدری بالا رفت که ۱۰۷ نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در تذکری به رئیسجمهوری اقدام برای نجات جان مردم در برابر آلودگی هوا را خواستار شدند. این در حالی است که استفاده از فناوریهای نوین میتواند نقش مهمی در کاهش ترددهای درونشهری و در نتیجه افت میزان الودگیهای ناشی از مصرف سوخت ایفا کند.
*دستبند الکترونیکی برای زندانیان
دستبند الکترونیکی برای زندانیان؛ در سال ۱۳۹۲ سازمان زندانها طرح دستبند الکترونیکی برای زندانیان را براساس تجربیات موجود در کشورهای دیگر مطرح کرد. با کمک دستبند الکترونیکی میتوان به راحتی تشخیص داد که در هر زمان زندانی در کجای کشور قرار دارد و مانع فرار وی از مرزهای کشور شد. در این طرح یک قطعه الکترونیکی تحت عنوان دستبند به محکوم متصل شده و از طریق سامانه موقعیتیابی کنترل میشود و بدین ترتیب فرد بدون حضور در زندان حق خارج شدن از یک منطقه مشخص را نخواهد داشت.
منبع: شبکه خبری فناوری نوین