بحث پیرامون دخالت سایبری روسیه و پخش اخبار جعلی در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا موجب شده تا اتحادیه اروپا هم نسبت به دخالت خارجی به ویژه در روند انتخابات هوشیار شده و به فکر حفاظت از خود بیفتد.
به گزارش سیتنا به نقل از تاگسشاو، نوامبر سال ۲۰۱۶ سرورهای کمیسیون اتحادیه اروپا از سوی هکرها به مدت چندین ساعت از کار افتاد. در این حمله سایبری آنطور که کمیسیون اتحادیه اروپا بعدا اعلام کرد، هکرها موفق به سرقت اطلاعات نشدند.
اما این واقعه زنگهای هشدار را در اتحادیه اروپا به صدا درآورد و از آن زمان به بعد این نهاد در حالت آمادهباش قرار گرفت. انتشار گزارشها مبنی بر “دخالت سایبری روسیه” در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و کمک گرفتن مسکو از هکرها برای تأثیرگذاری در روند انتخابات موجب شدند تا اتحادیه اروپا بیش از پیش در برابر خطر حملات سایبری هشیاری به خرج دهد.
اما اتحادیه اروپا نهادی است متشکل از ۲۸ کشور عضو که هر کدام از نظر دانش و سطح فناوری با یکدیگر تفاوت دارند. این تفاوتها برای اندروس انسیپ، معاون رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا نیز روشن است. به گفته او “هیچکدام از کشورهای اتحادیه اروپا، چه کوچک و چه بزرگ، به تنهایی قادر به یافتن پاسخ برای پرسشهای امنیتی نیستند.”
اینک اتحادیه اروپا در همین راستا گامهای نخست برای کمک به اعضای خود را برداشته است. تشکیل یک کمیته مرکزی که به طور مخفف NIS خوانده میشود، از جمله این اقدامات است. وظیفه این کمیته از جمله نظارت بر تشکیل تیم بحران است که در مواقع ضروری و حساس وارد عمل شود و تبادل اطلاعات در میان اعضای اتحادیه اروپا را تقویت کند.
البته این همه راهحل نیست. تشکیل چنین تیمها و عملیاتی مستلزم تأمین هزینههای مالی نیز هست. برای همین هم اخیرا اتحادیه اروپا و ناتو به توافق رسیدند که در مورد تضمین امنیت اینترنت با یکدیگر همکاری کنند.
توماس د وال، کارشناس مسائل سیاسی در گفتگو با خبرنگار شبکه اول تلویزیون آلمان مستقر در بروکسل، به انتخابات مهم پیشرو در شماری از کشورهای عضو از جمله آلمان در سال ۲۰۱۷ اشاره کرده و نسبت به اقدامات احتمالی روسیه هشدار میدهد.
نشر “اخبار جعلی” در جریان انتخابات آمریکا نگرانی عمده دیگری است که اتحادیه اروپا با آن روبروست. برای این نگرانی هنوز نمیتوان راهحل مشخصی ارائه داد.
تأثیر خبرهای نادرست و گمراهکننده بر نتیجه انتخابات نوامبر سال گذشته در آمریکا نشان داد که نظارت بر اصالت اخبار و گزارشها باید به طور جدی در دستور کار قرار گیرد.
انسیپ که خود زمانی نخستوزیر استونی بوده، همانند ورا یورووا، کمیسر امور قضایی که در چکسلواکی بزرگ شده، به خوبی با نهادهایی که بر تکصدایی اصرار کرده و تلاش برای تلقین و تزریق یک باور مشخص به جامعه داشتهاند، آشنا هستند. برای همین هم معاون رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا هشدار میدهد که در مسیر جلوگیری از انتشار اخبار جعلی نباید به دام “تکصدایی” افتاد.
در همین راستا فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اینک مسئولیت تیمی را بر عهده دارد که کارش بر روی بررسی پروپاگاندای مخالفت با اروپا متمرکز شده است. پارلمان اروپا اخیرا خواستار تقویت پرسنلی و مالی این تیم ده نفره شد.
به گفته این نهاد اروپایی، چنانچه این درخواست محقق نشود، این احتمال وجود دارد که اروپا با خطر “تضیف و گسست” بیشتر روبرو شود.
منبع: سیتنا