Search
۱۴۰۳-۱۰-۲۶
  • :
  • :

ساخت برچسب هوشمند برای جلوگیری از قاچاق کالا و تعیین اصالت محصولات

ساخت برچسب هوشمند برای جلوگیری از قاچاق کالا و تعیین اصالت محصولات

محققان کشورمان با استفاده از پلیمرها و فناوری نانو برچسب‌های هوشمندی را عرضه کردند که به گفته آنها در جلوگیری از قاچاق کالا و تعیین اصالت محصولات کاربرد دارد.

سید علی محمدی، تمرکز تحقیقاتی خود را در حوزه نانو فناوری و کامپاندهای پلیمری با استفاده از فناوری نانو دانست و گفت: در این مطالعات نانوکامپوزیتی با یکسری خواص ویژه تولید کردیم که در دسته پلیمرهای هوشمند (Smart Material) قرار می‌گیرند و به دلیل خواص منحصر به فردی که دارند می‌توان در کاربردهای خاص از آن‌ها بهره‌برداری کرد.

وی با تاکید بر اینکه از این پلیمرها در تولید برچسب‌های امنیتی اصالت کالا استفاده شد، اظهار کرد: آرم، لوگو و یا هر طرحی که مد نظر باشد، در این برچسب به صورت نهفته باقی می‌ماند؛ به گونه‌ای که مصرف کننده نهایی چیزی از آرم یا طرح را نمی‌بیند ولی با اعمال محرکی مانند حرارت یک فندک طرح درون برچسب، به صورت برجسته نمایان می‌شود.

محمدی با بیان اینکه با برجسته شدن طرح، از طریق لمس می‌توان لوگو را تشخیص داد، یادآور شد: برجسته شدن برچسب با استفاده از یک محرک می‌تواند نشان‌دهنده اصالت کالا و برچسب نصب شده بر روی آن باشد.

وی با بیان اینکه این برچسب حاوی مواد پلیمری و فناوری نانو است، خاطرنشان کرد: زمانی که محصول دارای برچسب در انبار نگهداشته می‌شود، خواص پلیمری مورد نظر را در آن تقویت می‌کند، ضمن آنکه سرعت پاسخ‌دهی پلیمر نسبت به حرارت افزایش می‌یابد.

محمدی این ویژگی را به دلیل استفاده از فناوری نانو دانست و یادآور شد:‌ علاوه بر آن این فناوری موجب افزایش درصد دقت برچسب شده است.

مجری طرح با بیان اینکه در حال حاضر این برچسب در دو رنگ نقره‌ای و طلایی تولید شده است، افزود: رنگ این برچسب بر اساس درخواست مشتری قابل تغییر است.

وی با تاکید بر اینکه امکان کپی‌برداری از این برچسب وجود ندارد، توضیح داد: جعل و کپی‌برداری از این برچسب به دلیل پیچیدگی در فرمولاسیون و نحوه تولید آن دشوار و زمان‌بر است، ضمن آنکه کپی‌برداری از آن نیازمند دانش فنی بوده و هزینه زیادی را می‌طلبد؛ از این رو افراد سودجو چنین ریسکی را نمی‌پذیرند.

مجری طرح ابراز امیدواری کرد که با همکاری دولت و سایر دستگاه‌ها این محصول توسعه داده شود.

محمدی کاربرد این برچسب را بر روی محصولات صادراتی، وارداتی و تولید داخل دانست و افزود: این محصول می‌تواند در گمرکات کشور بر روی هر بسته‌ای که به کشور وارد می‌شود، نصب شود و از این طریق می‌تواند از قاچاق کالا جلوگیری کند؛ چراکه این برچسب تنها در اختیار گمرک است و مشتری متوجه می‌شود جنس دریافت شده قاچاق است و یا از مبادی قانونی وارد کشور شده است.

محمدی با اشاره به برخی بداخلاقی‌ها در حوزه صادرات، گفت: فرش ایرانی از سوی کشور چین کپی‌برداری شده و با نام ایران در کشورهای دیگر به فروش می‌رسد و این در حالی است که می‌توان با استفاده از این برچسب از کالا و برند ایرانی صیانت کرد.

به گفته وی، می‌توان برچسبی با پرچم ایران تهیه و بر روی کالای ایرانی نصب کرد تا مشتریان نهایی بدانند که کالا از ایران صادر شده است.

مجری طرح با اشاره به چالش‌های بخش صنعتی در زمینه کپی‌برداری از محصولات تولید شده، یادآور شد: با استفاده از این برچسب به راحتی می‌توان جلوی این اقدامات را گرفت.

محمدی، قیمت این برچسب را ۲ هزار ریال ذکر کرد و ادامه داد: نمونه اولیه این برچسب تولید شده و موفق به جذب سرمایه‌گذار شدیم؛ ولی نیاز به حمایت دولت داریم تا این طرح همانند طرح شبنم در وسعت زیادی اجرایی شود؛ چراکه این طرح باید در تیراژ بالایی تولید شود تا توجیه اقتصادی داشته باشد.

منبع: ایسنا




پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *